سفارش تبلیغ
صبا ویژن

جامعه اسلامی باید محلات اسلامی داشته باشد

نماینده مقام معظم رهبری در استان کردستان گفت: جامعه اسلامی باید محلات اسلامی داشته باشد.

جامعه اسلامی باید  محلات اسلامی داشته باشد

به گزارش خبرگزاری فارس از سنندج، حجت‌الاسلام والمسلمین عبدالرضا پورذهبی پیش از ظهر امروز در همایش معتمدین بزرگان و ارکان مساجد در راستای تحقق محلات اسلامی در سنندج اظهار داشت: تشکیل محلات اسلامی نیازمند توجه به ویژگی‌های اسلامی است.

وی با اشاره به اینکه در جامعه اسلامی مسجد مهمترین رکن جامعه است  گفت: مسجد باید محور تشکیل کانون‌ها و محلات اسلامی باشد.

نماینده ولی فقیه در استان کردستان با اشاره به آیه 43 سوره بقره ( ما شما را امت وسط یا میانه رو قرار دادیم) اظهارکرد: این آیه بیانگر این است  جامعه نگری و امت‌نگری مسله اساسی است

حجت‌الاسلام پورذهبی عدالت‌محوری، وحدت و همدلی، ولایتمداری، حاکمیت اخلاق را از ویژگی‌های بارز محلات اسلامی برشمرد.

وی تاکید کرد: در راستای تحقق محلات اسلامی در جامعه باید هدفمند و هوشمند  و طبق اخلاق اسلامی حرکت کرد.

نماینده ولی فقیه در استان کردستان یادآورشد: محلات باید سبک زندگی اسلامی را ترویج کنند و انسان‌های دیندار، خردمند و مومن در راس این محلات قرار گیرند و دغدغه آنها زدودن خرافات از جامعه و پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی باشد.

انتهای پیام/2330/85




تاریخ : چهارشنبه 99/11/15 | 7:8 صبح | نویسنده : مرتضی | نظر

از حضرت امیر علیه‌السلام است که «إِذَا ازْدَحَمَ الْجَوَابُ خَفِیَ الصَّوَابُ... هنگامی که پاسخ‌ها زیاد (شلوغ) شود، جواب صحیح، پوشیده و پنهان می‌ماند». (حکمت 235 نهج‌البلاغه).




تاریخ : چهارشنبه 99/11/15 | 6:55 صبح | نویسنده : مرتضی | نظر

الماس سرخ، معجزه طبیعت در آذربایجان/ کوچولوهای قدرتمند؛ قوی ترین میوه جهان

تولید و پرورش گیاه« گوجی بری» یکی از مواد غذایی مغذی با منشا گیاهی پرخاصیت جهان که در دنیا به «الماس سرخ» مشهور است سالیان سال در انحصار غربی ها بود و حالا در ایران کشت و صادر می شود. این امر در آذربایجان توسط دکتر سیما خدایی متخصص گیاه‌پزشکی و بیماری شناسی گیاهی تولید و تکثیر می‌شود.

الماس سرخ، معجزه طبیعت در آذربایجان/ کوچولوهای قدرتمند؛ قوی ترین میوه جهان

خبرگزاری فارس - معصومه درخشان: گیاه« گوجی بری» که در دنیا به «الماس سرخ» مشهور است توسط  دکتر سیما خدایی متخصص  گیاه‌پزشکی و بیماری شناسی گیاهی و یکی از فعالان اقتصاد مقاومتی  در استان آذربایجان‌شرقی تولید و تکثیر می‌شود.

سیما خدایی، تحصیلات خود را در مقطع کارشناسی در رشته گیاه پزشکی و مقطع کارشناسی ارشد و دکتری را در رشته بیماری شناسی گیاهی به پایان رسانده و در حال حاضر پژوهشگر پسا دکترای دانشگاه تبریز با گرایش قارچ شناسی است.

این بانوی پرتلاش در حال حاضر یکی از فعالان عرصه اقتصاد مقاومتی بوده و فعالیت  خود را در تخصصی که کسب کرده آغاز نموده و مطمئنا کاری که همراه با تحصیلات تخصصی باشد زودتر به اهداف و چشم‌اندازهای تعیین شده دست پیدا می‌کند.

 

خدایی که متخصص گیاهان دارویی است در گفت‌وگو با خبرنگار فارس پوشش گیاهی ایران را از نظر دارویی جزو ذخایر بسیار خوب ذکر کرد و افزود: کشورما از نظر جاذبه‌های طبیعی و پوشش گیاهان دارویی ظرفیت بسیار خوبی دارد و نمی‌توان این موضوع را نادیده گرفت.

گیاهان دارویی معجزه طبیعت

وی افزود: گیاهان دارویی در هر کشور معجزه طبیعت محسوب می‌شوند که بر روی بسیاری از بیماری‌ها  تاثیر خوب و مثبتی دارند و بهتر است بر روی این تنوع پوشش گیاهی در اقصی نقاط کشور به عنوان یک جاذبه و ظرفیت  فوق‌العاده اشاره کرد.

متخصص گیاهان دارویی با اشاره به نوع فعالیتی که در حال حاضر انجام می‌دهد،خاطرنشان کرد: هر کشوری هر چقدر از نظر گیاهان دارویی و پوشش گیاهی متنوع و بی‌نظیر باشد، باز هم تعدادی از گیاهان هستند که در شرایط آب و هوایی خاصی رشد کرده و بومی یک کشور یا سرزمین خاصی هستند، ایران ما نیز در کنار همه ظرفیت‌ها و جاذبه‌های گیاهان دارویی که دارد تعدادی از گیاهان دارویی در کشور ما روئیده نمی‌شوند بنابراین برای اینکه این گیاهان نیز در اینجا تولید شوند باید بذر آن گیاه خاص به کشور وارد شده و سپس افزایش پیدا کند.

 

گوجه‌بری، الماس سرخ طبیعت

وی ادامه داد: یکی از این گیاهان دارویی بسیار خاص که بومی کشور چین و مناطق تبت است،گیاه "گوجی بری" نام دارد که به " الماس سرخ" مشهور است و در مناطق سردسیر می‌روید.

پژوهشگر پسا دکترای دانشگاه تبریز با اشاره به اینکه مجوز تولید نهال و نشاء محصولات ریزدانه را دریافت کرده است، اظهار داشت: از سه سال قبل مجوز تولید نهال و نشاء محصولات ریزدانه مثل "گوجی بری" را دریافت کرده و فعالیتم را در این زمینه آغاز کرده‌ام و یک سال است که به صورت حرفه‌ای این کار را دنبال می‌کنم و الان نهال‌ها و نشاء‌ها به مرحله فروش رسیده است.

وی ادامه داد: محصولاتی مثل  "گوجی بری"، بلوبری و توت فرنگی جزو محصولات ریزدانه محسوب می‌شوند و ما در حال حاضر آنها را تولید و پرورش می‌دهیم. "گوجی بری" یک محصول چربی‌سوز طبیعی بوده و خشک شده آن مانند عناب و قیسی است. خشک شده آن به عنوان داروی کاهش فشارخون مصرف می‌شود.

خانوادگی الماس سرخ می چینیم

خدایی با اشاره به اینکه به صورت خانوادگی در کار پرورش و تولید گوجی بری فعالیت می کنند ادامه داد : ما تولید نهال و نشاء گوجی بری را به صورت خانوادگی و در زمین های کشاورزی خودمان به ابعاد دو هکتار  و گلخانه 400 متر مربعی در اطراف شهرستان کلیبر شروع کردیم و در مورد چگونگی کاشت و فاصله بین  آنها باید گفت فاصله بین ردیف ها 3 متر بوده و فاصله بین نهال ها نیز یک و نیم تا دومتر باید باشد.

بنا به گفته استاد دانشگاه تبریز،گیاه گوجی بری از نظر ظاهری شبیه زغال آخته بوده ولی دانه های آن ریزتر است. گوجی بری بعد از کاشت، تقریبا درسال دوم میوه می دهد ولی میوه آن برای مصرف شخصی است ولی در سال سوم میوه آن بیشتر شده و سود اقتصادی دارد.

پژوهشگر پسا دکترای دانشگاه تبریز در ادامه با اشاره به اینکه سال های گذشته تعداد گوجی بری های کاشته شده کم بود اظهارداشت: تعداد کاشت این گیاه در سال های گذشته کمتر بود، در سال جاری تعداد آن را افزایش داده و به 30هزار نهال رسانده ایم و در فروردین ماه سال آینده نیز دوباره افزایش خواهد داشت.ما در سال اول دو هزار نهال در گلخانه کاشته ایم و 30هزار نهال نیز در داخل گلدان های پلاستیکی کاشته شده است.

وی  با اشاره به مقاومت این گیاه اظهارداشت: از نظر مقاومت این گیاه مقاومت بالایی دارد و در اکثر مناطق سردسیرایران به جز مناطق جنوبی و در تمام خاک ها رشد می کند ولی هر چقدر شرایط و کیفیت خاک مورد نظر خوب و بهتر باشد کیفیت رشد این گیاه نیز خوب است و دو بار در سال آبیاری می شود و در سال سوم باردهی اقتصادی خوبی دارد.

خدایی با اشاره به شکل ظاهری "گوجی بری" ادامه داد: "گوجی بری" به صورت بوته یا درختچه  کوتاه قد رشد می‌کند و به راحتی قابل کاشت در گلدان است. ارتفاع "گوجی بری" با توجه به شرایط رشد ارتفاع آن به  یک و نیم تا دو متر می‌رسد وحتما برای ایستادن تکیه گاه می‌خواهد، شکل ظاهری این گیاه مانند بید مجنون است و شاخه‌های آن میوه می‌دهد.

وی تصریح کرد: ما علاوه بر "گوجی بری" بذر ریزدانه‌ها یا قلمه‌هایی مانند «رد کارنت»،  «رازبری» ، «بلوبری و تمشک بدون خار» را امتحان می‌کنیم، ببینیم در منطقه آذربایجان جوابدهی خوبی دارد یا خیر، اگر نتیجه آن مثبت بود آن را تکثیر می‌کنیم. همچنین براساس اخذ مجوز تولید نهال و نشاء  گیاهان دارویی بومی ایران مانند آویشن را نیز آزمایش کرده و منتظر نتیجه آن هستیم.

 استاد دانشگاه تبریز ادامه داد: بذر اولیه این گیاه وارداتی بوده و ما نهال آن را خریده و کاشته‌ایم و تاکنون تولید ما 30 هزار نهال بود که تعدادی از این نهال‌ها از طریق جهاد کشاورزی به فروش رفته است

 خدایی با اشاره به اینکه این گیاه دارای خواص بیشماری است، اظهار داشت: "گوجی بری" میوه‌ای شیرین و خوشمزه با ظاهری همانند زرشک و زغال اخته و با خواص و مصارف دارویی زیاد و بومی کشور چین است."گوجی بری" به دلیل ارزش تجاری و خواص دارویی آن به نام "الماس قرمز" یا "الماس سرخ"لقب گرفته و به عنوان یک "سوپر فود" یا "ماده غذایی خارق‌العاده" در نظر گرفته می‌شود.

این کارآفرین ادامه داد:"گوجی بری" گیاهی است که بیشترین آنتی اکسیدان را دارد، ضد توده‌های سرطانی بوده و قند و فشار خون را تنظیم می‌کند و در تقویت سیستم ایمنی بدن بیشترین نقش را دارد به طوری که می‌توان گفت این گیاه معجزه طبیعت است.

وی با اشاره به نحوه مصرف این گیاه خاطرنشان کرد: مصرف این گیاه در طب سنتی چین سابقه بسیار قدیمی دارد. برگ "گوجی بری" علاوه بر تازه‌خوری، به صورت پخته شده (در آش) و یا تهیه دمنوش قابل استفاده است. میوه "گوجی بری" هم به صورت تازه و هم خشک شده قابل خوردن است همچنین از میوه‌های آن در تهیه آب میوه، مربا، دمنوش و مارمالاد استفاده می‌شود.

 

اکسیر جوانی

فعال اقتصاد مقاومتی در ادامه در مورد ویژگی‌های غذایی "گوجی بری" خاطرنشان کرد: میوه "گوجی بری" غنی‌ترین منبع مواد غذایی در میان میوه‌های ریزدانه را دارد و به عنوان اکسیر جوانی و سلامتی شناخته می ‌شود. این گیاه سرشار از مواد مغذی مفید همانند کمپلکس م‌های پلی ساکاریدی، کارتنوئیدها و فنیل پروپانوئیدها هستند. "گوجی بری" دارای قابلیت تنظیم قند خون، کاهش چربی‌های مضر خون، تقویت سیستم ایمنی بدن و خواص ضد سرطانی و آنتی‌اکسیدانی است. این گیاه از آسیب به سلول شبکیه چشم در بیماران دیابتی محافظت می‌کند. همچنین به عنوان یکی از قوی‌ترین چربی‌سوزهای طبیعی در برخی قرص‌ها و دمنوش‌های لاغری استفاده می‌شود.

تقویت سیستم ایمنی بدن،بهبود دید چشم، پایین آوردن سطح کلسترول خون ،کنترل دیابت از ویژگی‌های دارویی گیاه "گوجی‌بری" است و  علاوه بر آن "گوجی‌بری" موجب بهبود سلامت کبد، دستگاه قلبی و عروقی، پیشگیری از سرطان و حفاظت از سلول‌های مغز و پوست از تشعشعات ماوراءبنفش می‌شود.

 

مواد مغذی "گوجی‌بری"

 وی اظهار داشت: "گوجی‌بری"خشک شده حاوی کالری،کربوهیدرات، چربی، فیبر‌های خوراکی، قند و پروتئین است. مواد معدنی و ویتامین‌هایی که در "گوجی‌بری" یافت می‌شوند شامل: سدیم، پتاسیم، کلسیم، آهن، روی، سلنیوم، ویتامین C، کاروتین، تیامین، ریبوفلاوین، لوتئین، لیکوپن، زیکسانتین، پلی‌ساکاریدها، بتااین و پپتدوگلیسین‌ها می‌شود.

میوه "گوجی‌بری" غنی‌ترین منبع مواد غذایی در میان میوه‌های بری را دارد، "گوجی‌بری" علاوه برخاصیت ضدسرطانی اش به عنوان اکسیر جوانی و سلامتی شناخته می‌شود و هر روز زمین و گلخانه‌های بیشتری زیرکشت این میوه ارزشمند می‌رود.

"گوجی‌بری" به دلیل داشتن بالاترین سطح آنتی‌اکسیدان در میان میوه‌های بری موجب کاهش رشد و عدم پیشرفت سلول‌های سرطانی و کاهش عوارض شیمی درمانی می‌شود.

"گوجی‌بری" طعم شیرینی دارد و خشک شده آن همانند کشمش مورد مصرف قرار می‌گیرد، "گوجی‌بری"علاوه بر تازه‌خوری و خشک شده در تهیه آب میوه، مربا، دمنوش و… مورد استفاده قرار می‌گیرد.

"گوجی‌بری"به صورت بوته یا درختچه کوتاه قد رشد می‌کند و به راحتی قابل کاشت در گلدان می‌باشد، حتی کشت تجاری این میوه نیز گاهی داخل گلدان انجام می شود.

نکات کاشت و پرورش میوه "گوجی‌بری"

کاشت و پرورش میوه "گوجی‌بری" بسیار ساده بوده و در ایران نیز برای اولین بار به صورت تجاری در مازندران و برخی شهرهای دیگر کشت شده است.

نوع خاک:"گوجی‌بری" هر نوع خاکی را می‌پسندد ولی بهترین ترکیب خاک‌های شن، ماسه‌ای و رسی می‌باشد، همچنین نیاز به خاک غنی دارد که می‌توان با اضافه نمودن کمپوست یا کود حیوانی به خاک نیازهای گیاه را برطرف نمود، PH خاک بین 6?8 تا 8?1 ایده آل می‌باشد.نیاز به نور زیاد و آفتاب کامل دارد،این گیاه روزانه 7 تا 8 ساعت نور مستقیم خورشید نیاز دارد.یکی از مهمترین ویژگی‌های "گوجی‌بری"، درختچه یا بوته‌های کوتاه آن می‌باشد که کاشت و پرورش در گلدان را میسر نموده و با کمترین فضا می‌توان نسبت به کشت آن اقدام نمود.

گل‌ها:گل‌های "گوجی‌بری" از اواخر خرداد تا تیرماه ظاهر می‌شود، بعد از مدت 50 تا 90 روز گل‌ها تبدیل به میوه قابل برداشت می‌شود.رنگ میوه "گوجی‌بری" معمولاً نارنجی و قرمز می‌باشد و اندازه آن کوچک (قطر 1 تا 2 سانتی متر) است.

دما:"گوجی‌بری" گیاهی بسیار مقاوم است، دمای ایده‌آل برای رشد این گیاه 15 تا 25 درجه است ولی دمای منفی 25 تا منفی 30 یا کمی کمتر را تحمل می‌کند و با آب و هوای گرم نیز سازگاری دارد و تا دمای 40 درجه را نیز تحمل می‌کند. این گیاه نسبت به کم آبی مقاوم است چون ریشه‌های آن پس از 5-4 سال تا عمق 20-15 متر نیز رشد می‌کنند بنابراین برای اکثر مناطق ایران که مشکل کم آبی دارند،گزینه مناسبی است. همچنین به راحتی در مناطق سنگلاخی رشد می‌کند.

بهترین فاصله کاشت فاصله ردیف‌ها از هم سه متر و فاصله نهال‌ها از هم در هر ردیف یک و نیم متر.

نیاز آبی:نیاز آبی آن در سال اول کاشت 10-8 لیتر در هفته برای هر نهال، سال های بعد 4-3 لیتر در هفته برای هر نهال.

تقریبا از سال پنجم به بعد اگر آبیاری صورت نگیرد هم زنده می‌ماند چون عمق ریشه‌ها تا 15 متر هم می‌رسد ولی همانند سایر گیاهان در صورت آبیاری منظم باردهی و رشد بهینه خواهد بود.

انتهای پیام/60020/




تاریخ : چهارشنبه 99/11/15 | 6:50 صبح | نویسنده : مرتضی | نظر
کد خبر: 209799
تاریخ انتشار: 11 بهمن 1399 - 19:50


  مرحوم حجهًْ‌الاسلام‌والمسلمین حاج سیدکاظم حکیم‌زاده، از اصحاب سر و حواریون مرحوم علامه امینی (صاحب الغدیر) و از متصدیان کتابخانه ایشان در نجف (مکتبه‌الامام امیرالمومنین العامهًْ) بود ایشان که این اواخر مقیم قم بوده و چند سال پیش درگذشت، نقل کردند:
یکی از علمای بزرگ نجف، زمانی به هند رفت و ضمن دیدار از برخی نقاط آن کشور، ساعاتی را نیز در موسسه مشهور «ندوه‌العلماء» واقع در لکنهو (در شمال هند) گذراند که دارای کتابخانه عظیم و مجلات مخصوص بوده و مع‌الأسف از وابستگی به حکومت سعودی و آلایش به وهابیت خالی نیست. موسسه مزبور، همواره سوالات دست‌چین‌شده و حساب شده‌ای در چنته خویش آماده دارد که به هنگام دیدار شخصیت‌های علمی شیعه از آنجا، با آنان در میان می‌گذارد و چنانچه پاسخ‌ها با مذاقش سازگار بود، از طریق درج آن در مجله، به انتشار آنها در سطحی وسیع می‌پردازد. کمترین اثر تخریبی این کار، ایجاد واکنش منفی در بین شیعیان هند است که به عقاید مذهبی خویش قویا پایبند بوده و نسبت به موسسه مزبور سوءظن  و حساسیت شدید دارند.
از عالم بزرگ مزبور، در جریان دیدار از ندوه‌العلماء سوال شد که آیا «أشهد أن علیاً ولی الله» جزء اذان و اقامه است یا خیر؟ و او که از جو هند و غرض‌‌ورزی سائلین اطلاع کافی نداشت، پاسخ داد: خیر، از نظر فقهی دلیل معتبری به «جزئیت» شهادت ثالثه در اذان و اقامه وجود ندارد. موسسه، این پاسخ را همراه تفسیر دلخواه خویش و تجلیل از عالم یاد شده با آن و تاب در مجله، منعکس کرد و در هند منتشر ساخت و این عمل، خاصه با بدبینی شدیدی که از قبل در بین شیعیان هند نسبت به آن موسسه وجود داشت، جنجالی برپا کرد و سبب شد عالم مزبور که به هنگام ورود به هند با استقبال گرم و پرشور شیعیان روبرو شده بود، با بدرقه سردی - تقریبا به شکل گریز - خاک هند را ترک گوید.
چندی بعد، در سال 1380 ه‍-ق مرحوم علامه‌امینی(ره) به عزم مطالعه نسخه‌های خطی قدیمی در کتابخانه‌های هند، سفری به آن کشور کرد و در ضمن دیدار از شهرهای مختلف آن کشور، سری نیز به ندوه‌ًْالعلماء زد. در آنجا ضمن مصاحبه، همان سوال پیشین مجدداً از مرحوم امینی به عمل آمد: آیا «اشهد ان علیا ولی‌الله» جزء اذان و اقامه است؟
مرحوم امینی، که با این‌گونه ترفندها از قبل آشنا بود، در پاسخ، روی کاغذی که در برابر وی بود، مرقوم داشت: قال‌ رسول‌الله(ص): ذکر علی عبادهًْ. وی در ذیل آن، منافع متعدد این حدیث نبوی را از کتب خود اهل سنت برشمرد. سپس از آراء ائمه مذاهب چهارگانه اهل سنت (ابوحنیفه، مالک، محمدبن ادریس شافعی و احمد بن حنبل) یاد کرد که همگی بالاتفاق، عبادت در عبادت را شرعاً جایز شمرده و مبطل عمل عبادی نمی‌دانند و در پایان نتیجه گرفت که - ذکر نام مولای متقیان، بر پایه روایات بسیار منقول در کتب معتبر فریقین، عبادت است و ذکر عبادی نیز (به قصد «قربت»، نه «تشریع») در خلال عبادات، و از آن جمله در خلال اذان و اقامه، به اجتماع ائمه اهل سنت، شرعا خالی از اشکال بوده، بلکه امری مستحسن است. بنابراین اشکالی در ذکر شهادت ثالثه (اشهد ان علیاً ولی‌الله) در خلال اذان و اقامه وجود ندارد.
مرحوم امینی این پاسخ مستدل را، که در حکم «فصل الخطاب» بود، نوشت و به دست متصدیان ندوهًْ‌العلماء داد، ولی آنان که صرفا به دنبال اغراضی سیاسی و فرقه‌ای خویش بودند، پاسخ را به بایگانی سپرده و لام تا کام چیزی از آن را در مجله منعکس نکردند! تا آنکه چند روز بعد، در سخنرانی عمومی و با شکوهی که مرحوم علامه در دانشگاه علیگره‌هند داشت، یکی از حضار پرسید: حضرت آیهًْ‌الله، شما ساعاتی را در مرکز ندوه‌العلماء مهمان حضرات بودید؟ آیا هیچ گفت‌وشنود و سوال و پاسخی در میان نیامد؟ و اگر به میان آمد، چه بود؟
مرحوم امینی، در پاسخ، ضمن گلایه شدید از رسم تحریف و کتمان حقیقت در تاریخ اسلام توسط خلفا و اتباع آنان، شرحی مبسوط از آنچه بین وی و آنان گذشته بود بیان داشت که با استقبال پرشور حاضران روبرو شد.
* ابوالحسنی،‌علی، تراز سیاست، ص 84، به نقل از مجله مکتب اسلام شماره 7



تاریخ : یکشنبه 99/11/12 | 5:30 عصر | نویسنده : مرتضی | نظر

نعمتی که خدا در میان موجودات فقط به انسان داد/ انسان بی حیا چرا ایمان ندارد؟

یکی از بایدهایی که در سبک زندگی اسلامی به تمامی افراد و خصوصاً به بانوان بسیار سفارش شده، داشتن حیا است. تا آنجا که فرد بی‌حیا در مضامین دینی، فردی بی‌ایمان معرفی شده است.

نعمتی که خدا در میان موجودات فقط به انسان داد/ انسان بی حیا چرا ایمان ندارد؟

به گزارش خبرنگار قرآن و فعالیت‌های دینی خبرگزاری فارس دین را می‌توان در یک تعریف کلّی به معنای باور به خدا و دستورات عملی مناسب با این اعتقاد دانست. لذا فردی که چنین نباشد را نمی‌توان متدیّن معرّفی کرد!

از سوی دیگر می‌دانیم که ایمان داشتن تنها به این نیست که ادعایی را بر زبان جاری کنیم، بلکه باید در مقام عمل ثابت شود که یک فرد به چه میزان دارای باور و اعتقاد است. چنانکه سعدی می‌فرماید:
سعدیا گرچه سخن‌دان و مصالح گویی
به عمل کار برآید، به سخن‌دانی نیست

یکی از بایدهایی که در سبک زندگی اسلامی به تمامی افراد و خصوصاً به بانوان بسیار سفارش شده، داشتن حیا است. تا آنجا که فرد بی‌حیا در مضامین دینی، فردی بی‌ایمان معرفی شده است. چنانکه در روایتی حضرت صادق (ع) می‌فرماید: «لَا إِیمَانَ لِمَنْ لَا حَیَاءَ لَهُ[1] ایمانی نخواهد بود برای کسی که حیا ندارد»، حتی آن حضرت در حدیثی دیگر تفاوت بین انسان و حیوان را در بودن و یا نبودن حیاء معرفی می‌کنند: «اُنْظُرْ یَا مُفَضَّلُ إِلَى مَا خُصَّ بِهِ الْإِنْسَانُ دُونَ جَمِیعِ الْحَیَوَانِ مِنْ هَذَا الْخَلْقِ الْجَلِیلِ قَدْرُهُ الْعَظِیمِ غَنَاؤُهُ أَعْنِی الْحَیَاءَ[2] اى مفضّل! در آنچه که خداوند جلیل القدر و عظیم الغناء در میان‏ آفریدگان تنها انسان را به آن آراست بنگر و آن چیزی نیست مگر حیاء»؛ پس اهمّیت مسئله حیا در سبک زندگی اسلامی انکار ناشدنی است.

بعد از ذکر موارد فوق سؤالی که ایجاد می‌شود این است که منظور از «حیا» چیست؟

حیا را در یک تعریف جامع می‌توان به معنای شرم داشتن معرفی کرد، لذا شخصی را که از دیگران و یا انجام کاری شرم دارد را با حیا لقب خواهند داد. منتها از این نکته نیز نباید غافل بود که هر حیائی را ما پسندیده نمی‌دانیم، بلکه حیاء را بر اساس حدیث نبوی (ص) به دو دسته کلّی تقسیم می‌کنیم: «الْحَیَاءُ حَیَاءَانِ حَیَاءُ عَقْلٍ وَ حَیَاءُ حُمْقٍ فَحَیَاءُ الْعَقْلِ الْعِلْمُ وَ حَیَاءُ الْحُمْقِ الْجَهْلُ[3] حیا دو گونه است: حیاء عقل و حیا حماقت، حیا عقل، علم است و حیا حماقت نادانی» که در توضیح این روایت بیان شده: «حیای عقل آن است که انسان از روی عقل، احساس حیا کند، مثل حیا در هنگام ارتکاب گناه و یا حیا در مقابل کسانی که احترام‌شان لازم است و این حیا، علم است یعنی رفتاری عالمانه است و حیای جهل، آن است که (مثلا) از پرسیدن و یادگرفتن یا از عبادت‌کردن و امثال آن، حیا کند (مثل کسانی که در بعضی محیط‌ها، از نماز خواندن، خجالت می‌کشند) و این حیا، رفتاری جاهلانه است.»[4]

آری «حیا» مسئله‌ای مهمّ است که رعایت صحیح و عاقلانه آن، گواه بر بودن ایمان است و عمل به آن، سبب رسیدن به قله‌های انسانیت خواهد شد و از آن سو نیز باید بدانیم بهره‌گیری توأم با افراط یا تفریط از آن در مسائل مختلف، ممکن است اسباب نابودی و جهالت را فراهم کند.

حال که اهمّیت «حیا» واضح شد و بر اساس روایاتی که آمد دانستیم، حیای عاقلانه از ضروریات ایمان محسوب می‌شود، شایسته است از خداوند متعال با نهایت تضرّع بخواهیم تا حیایی عالمانه را به ما و تمامی عزیزان‌مان عنایت فرماید.

طاهر قلی‌زاده محمدی

پی‌نوشت

[1] کلینى، محمد، کافی، ج2، ص106، تهران، دارالکتب الإسلامیه، 1407 ق‏
[2] مجلسی، محمد باقر، بحار الأنوار ج 58، ص 257، بیروت، دار إحیاء التراث العربی، 1403 ق‏
[3] ابن شعبه حرانى، حسن، تحف العقول‏، ص45، قم، جامعه مدرسین‏، 1363 ق‏
[4] شرح حدیث جلسه بیست و دوم/ حیاء عقل و حیاء جهل

انتهای پیام/




تاریخ : شنبه 99/11/4 | 6:54 صبح | نویسنده : مرتضی | نظر
       



  • paper | خرید لینک | اخبار
  • خرید Reports | مقاله سورس باز نیو